قارچ (Lentinus edodes) برای اولین بار در کشور ژاپن بر روی درختی به نام شی تولید شد. در واقع شیتاکه نامیست که ژاپنیها بر این قارچ گذاشتهاند. یک محقق چینی به نام وانگ چنگ برای اولین بار روش کشت قارچ شیتاکه را در کتابش منتشر نمود. اندام خوراکی این قارچ دارای موادی نظیر لیپید، کربوهیدرات، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی میباشد. همچنین خواص آنتیتوموری این قارچ باعث شده که امروزه بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا مانند آمریکا و ژاپن برای درمان گسترده بیماریهایی همچون سرطان، به فرآوری و مصرف مواد مؤثره دارویی موجود در این قارچ توجه کنند.
تولید قارچ شیتاکه در یک دوره ۱۴ ساله، از سال ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۷ به مقدار 7 برابر رشد داشته است؛ در این دوره تولید از ۲۰۷۰۰۰ تن به ۱۵۷۳۰۰۰ تن افزایش یافته و بیشترین افزایش در کشور چین بوده است. هزاران سال است که عصاره قارچهای دارویی خوراکی برای جلوگیری و درمان بسیاری از بیماریها، خصوصاً در نواحی شرقی استفاده میشود. خواص درمانی قارچ شیتاکه شامل تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماریها، افت میزان کلسترول خون و اثرات ضدویروسی مانند ویروس ایدز و ضدسرطانی میباشد.
اندام بارده قارچ شیتاکه شامل چربی، کربوهیدرات، پروتئین، مواد معدنی و ویتامینها است. قارچ شیتاکه به علت اهمیت دارویی بالا و طعم و عطر منحصر به فرد خود یکی از مطلوبترین قارچهای دارویی در کشورهای آسیای شرق و جنوب شرق میباشد. این قارچ در بین قارچهای دارویی از موقعیت خاصی برخوردار است و به نوعی تحت عنوان قارچ معجزه طبیعت نامیده میشود.
داروهای تولید شده بر اساس ترکیبات حاصل از شیتاکه از تولید بالاتری برخوردار بوده و در ژاپن، بعضی از این داروها جزء سه داروی پرمصرف در درمان سرطان به شمار میرود. با وارد شدن این نوع قارچ معجزهآسا در رژیم غذایی مردم ایران، در دراز مدت میتوان تأثیرات دارویی و پزشکی این قارچ را مشاهده نمود.
این قارچ دارویی مهم مخصوصاً در درمان فشان خون بالا، کاهش کلسترول، تحریک سیستم ایمنی، خواص آنتی بیوتیکی و خواص ضد سرطان استفاده میشود. قارچ شیتاکه حاوی پلی ساکاریدهایی بوده که اثرات ضد سرطانی آن ثابت شده است. عملکرد این پلی ساکارید به گونهای است که به طور مستقیم به سلولهای سرطانی حمله نمیکند؛ بلکه این ترکیب از طریق تحریک سیستم ایمنی بدن به مقابله با سلولهای سرطانی میپردازد.
قارچ شیتاکه یک قارچ ساپروفیت است و توسط میسلیومها مواد مغذی را از مواد بستر کشت استخراج میکند. مهمترین مواد مغذی عبارتاند از: کربن، نیتروژن، مواد معدنی و ویتامینها.
بهبود عملكرد محصول و رشد قارچهای دارویی به عوامل مختلفي از جمله كيفيت سوبستراي مصرفي و مكمل¬هاي غذايي ارتباط دارد.