دسته‌بندی نشده

ارزش غذایی و دارویی قارچ یال شیر (Hericium erinaceus)

ارزش غذایی و دارویی قارچ یال شیر (Hericium erinaceus)

قارچ هریسیوم اریناسئوس یک نوع غذای گرانبها با میزان پروتئین زیاد (اسیدهای آمینه)، چربی کم، و عناصر معدنی پتاسیم و آهن می‌باشد. این قارچ یک توده اصلی کلاهک سفید و آبشار مانند تولید می‌کند و پس از پخته شدن، شما طعمی شبیه به خرچنگ دریایی را حس می‌کنید.
اندام بارده بالغ قارچ یال شیر دارای کربوهیدرات، چربی، پروتئین، قندهای آرابیتول، اینوسیتول، مانیتول، گلوکز، اسیدهای آمینه آلانین، لوسین، فنیل آلانین، تریپتوفان و عناصر معدنی فسفر و پتاسیم می‌باشد. همچنین ترکیبات معطری از قبیل 1-اکتان-3-ال نیز از اندام میوه‌ای (بازیدیوکارپ) قارچ استخراج شده است. اندام بارده خشک شده یا عصاره آب داغ آن در طب سنتی کشور چین برای تحریک هضم، تقویت نیروی عمومی، توان بدنی و تغذیه عمومی کاربرد دارد.
برخی از ویژگی‌های دارویی این قارچ مربوط به ترکیبات پلی ساکاریدی آن می‌باشد به طوری که پلی‌ساکارید این قارچ اثرات سیتواستاتیکی روی سرطان‌های معده، مری، کبد و پوست دارد. همچنین برای درمان بیماری هایی نظیر سرطان، هپاتیت، آلزایمر و پارکینسون مؤثر می‌باشد. در برخی مطالعات از قارچ هریسیوم اریناسئوس قرص‌هایی تهیه شده و برای زخم معده، التهاب‌ها و تومورهای دستگاه گوارش مؤثر بوده است. گفته می‌شود بلعیدن قرص‌هایی از این قارچ اثر مشخص در طولانی کردن عمر بیماران سرطانی دارد. اندام‌های باردهی قارچ ابتدا خشک شده، به صورت پودر درآمده و در قرص‌هایی برای بلعیدن در دسترس است.
به تازگی گزارشی از ژاپن منتشر شده که نشان می‌دهد این قارچ یک محرک قوی برای سنتزکننده‌های رشد عصبی است. پلی‌ساکاریدهای استخراج شده از اندام بارده قارچ یال شیر می‌تواند ظرفیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی موجود در پوست را افزایش دهد از این رو دارای اثرات ضد پیری می‌باشد.


برخی از ویژگی‌های دارویی قارچ هریسیوم اریناسئوس را به ترکیبات پلی‌ساکاریدی آن نسبت داده‌اند. بررسی‌های مختلف نشان داده است که پلی‌ساکاریدهای موجود در قارچ یال شیر از رشد سلولهای هلا (سلولهای سرطانی) جلوگیری می‌کند؛ همچنین به عنوان فاکتور رشد عصبی نیز در نظر گرفته می‌شود که اثرات تحریک‌کننده‌ای در بازسازی سلول‌های عصبی آسیب دیده دارد.
به طور کلی نقش دارویی اندام میوه‌ای قارچ هریسیوم اریناسئوس را می‌توان شامل تقویت سیستم ایمنی و ضد التهاب، ضد زخم‌های پوستی، جلوگیری از گسترش سلولهای سرطانی، بهبود بیماران آلزایمری و لوسمی، تقویت کننده لنفوسیت‌ها و ماکروفاژها دانست. در پژوهشی مشخص شده است که پلی ساکارید استخراج شده از اندام بارده بالغ قارچ هریسیوم، توانایی بالایی در افزایش ظرفیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی موجود در پوست بدن انسان را دارد، از این رو دارای اثرات ضد پیری می‌باشد همچنین اثرات عصاره قارچ یال شیر در جلوگیری از پیشرفت سلول‌های سرطانی کبد، کلون و معده نیز گزارش شده است.
موارد ذکر شده، توانایی بالای قارچ هریسیوم را در کنترل بسیاری از سرطان‌های دستگاه گوارش، نشان می‌دهد. همچنین بررسی‌های انجام شده نشان داده است که پلی ساکارید استخراج شده از اندام بارده بالغ قارچ هریسیوم، از تجمع پلاکتی خون (کاهش فعالیت پلاکت‌ها در اثر چسبندگی) جلوگیری می‌کند.

 با توجه به موارد فوق ارزش دارویی قارچ هریسیوم اریناسئوس را می‌توان به موارد ذیل دسته بندی نمود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *